بخش دوم موسیقی، از بدایه تا نهایه
در اخیر بخش قبلی این مضمون ذکر نمودیم که قرآن کریم در شش جا، به موسیقی اشاره کرده است.
با تدبر، تفکر، و توجه به معانی آيات قرآن کریم، و تحقیق و بررسی تفاسیرِ معتبر پيرامون موضوع درمی يابيم كه الله سبحانه و تعالی غنأ و موسيقی را همانند شرك و عبادتِ بُتها از آن ياد كرده و آنها را در يك رديف قرار داده و انتهای آن را با شرك يكسان بيان كرده كه بايد آن را از گناهان بزرگ شمرد و همچنين با رجوع به روايات مي بينيم كه ائمه، و علمای متقدم به صراحت حكم به حرمت موسيقی دادهاند، و به تبع علمای کثیری اهم از علمای سُنی و شیعی نيز آنرا از گناهان كبيره دانستهاند.
با توجه به اينكه موسيقی بر روی مركز تفكر و تصميمگيری انسان اثر گذار است بنابراين بايد تا آنجا كه در حد و توان ماست اين آثار مخرب را ريشهكن كنيم.
عمقِ این حقیقت را میتوان در آیه ی ششم سوره ی لقمان به صراحت درک کرد:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ (لقمان ۶)
«عدهاي از مردم گفتارهاي سرگرم كننده (بیهوده) را فراهم ميكنند تا مردمان را ندانسته از راه خدا منحرف كنند و راه حق را به مسخره گيرند اينان عذابی خفتبار دارند.»
در آیه ی مذکور مراد از گفتار سرگرم كننده همان غنأ و موسیقی است.
افسردگی و خمودی، جنون و ديوانگی از جمله اثرات غنا و موسيقی است كه بر روان آدمی اثر سوء دارد و فشارخون و سرطان گلو نيز از آثاری است كه بر جسم افراد اثر منفی ميگذارد.
آثار و ضررهای اخلاقی بسياری نيز دارد به طوری كه:
افراد را مجذوب و وابسته به خود میكند و روی رفتار آنها اثر فاحش میگذارد و حتی آنان را تا مرز انتحار و خودكشی می برد.
بخاطر دارم که دختر نوجوانی سخت مجذوب یکی از این سخنان بیهوده ی شاه رخ خان (موسیقی) در یکی از فلم های هندی شده بود، والدینش میگفتند این دختر را کسی طومار و تعویذ کرده، زمانی فلان خواندن شاه رخ خان را میشنود جن هایش او را رها میکنند…
این نه طومار است و نه جادو، و نه هم جن گرفتگی، بلکه جنون و دیوانگی که در اثر شنیدن الفاظ لهوی که، در آیه ی فوق الله سبحانه و تعالی به آن اشاره کرده است، باعث انحراف فکری شنونده، و حتی اطافیانش میشود.
این همان لهوالحدیث است که باعث تحریک غریضه های یک نوجوان شده، همواره با صحنه سازی های تصویری، مانند تپه های سرسبز، باغ های گل، لباس های متنوعِ هیرو و هیروئینِ فلم، پرداس داده شده، در عقب دماغِ شنونده و بیننده، یک دنیای تخیلی، مملؤ از فانتزی های سمعی و بصری را ایجاد میکند.
اضافه بر اين آثاری كه در دنيا گريبان افراد را میگيرد در آخرت نيز باعث ميشود تا فرد از لطف و عنايت خاصه ی الله تعالی محروم گردد.
و نيز هر كس خود را در دنيا از غنأ (موسیقی) نگاه ندارد آوازهاي بهشتی را نخواهد شنيد.
علاوه بر ضررهاي مذكور ضررهای اقتصادی نيز شامل حال آن افراد میشود.
متأسفانه در بعضی موارد ديده می شود که انسانها برای برطرف كردن اين نياز طبيعی خود و يا برای غلبه بر مشكلات و پيشآمدهای ناگوار به اين عامل مخرب يعنی موسيقي پناه ميی برند كه اين خود دارای پيامدهای منفی است كه بايد مورد توجه زياد قرار گيرد.
بسياری از جوانان از تاثير مخرب موسیقی آگاهی ندارند و قرآن را کنار گذاشته، موسيقی را به استعانت و وسوسه های شیطا، غذای روح ميدانند.
این جسارت خودش از حرام هائی است که در اثر حلال شمردنِ حرام، پا به عرصه ی وجود گذاشته است.
در امر حلال به هیچ وجهه شرّی وجود ندارد، اگر موسیقی حلال میبود، این همه شرّ را خلق نمیکرد.
هر امر حرام، باعث ایجاد امورِ حرام دیگر میشود، این حکمت حلال و حرام را با خیر و شرِّ مربوط به آن امر بایستی تحقیق شود، و در مورد، مسلمان تدبر و تعمق کند.
موسيقی طربآور گرچه لذتِ زودگذر به دنبال دارد ولی در دراز مدت شجاعت، قدرت، تفكر و تدبر و دلسوزی و از همه مهمتر، درد فراق از معبود را از انسان میگيرد.
آیا کسانیکه موسیقی را دوست دارند، حاضر اند روزانه یکساعت قرآن کریم را مطالعه کنند، و ساعتی در تفکر باشند، ساعت دیگری در تدبر، عبادات، مناجات و نیکی ها و حسنات؟
جواب معلوم است. در مقابل یک گروه موسیقی نوازان، چنین اشخاص ساعت ها میتوانند بنشینند، خنده کنند و چهچه زنند، ولی برای شنیدن قرآئت قرآن، یک ساعت برای ایشان طولانی و بعید بنظر میرسد، و همانطوریکه قرآن میفرماید، با شنیدن قرآن، تنها مؤمنان دیده نم میکنند و قلب شان رقیق میشود.
از اینرو، علاوه بر اينكه موسيقی بيشترين چيزها را از انسان ميگيرد، انسان را نسبت به معبودش بيگانه می كند.
با مطالعه در جهانِ خلقت درمی يابيم که همه امور از كوچكترين آنها تا بزرگترين شان براساس طرحِ دقيق و هدف كاملاً حساب شده خلق شدهاند.
در كتب تاریخی می خوانيم كه ابليس مخترع موسيقی است، وقتی حضرت آدم علیه السلام وفات كرد به مرگ او ابليس و قابيل خوشحال شدند و در زمين با هم اجتماع كرده و اين آلات طرب را برای اظهار سرور ساختند…
و گفته شده هر كس طرفدار موسيقی باشد از پيروان آن شيطان بزرگ است.
پس امروزه با قرار گرفتن موسيقی در دست بی خردان و بندگانِ هوس كه سعی در اغفال مردم و ترويج فساد و بی بندوباری را دارند، به طور مسلم آنان از پويندگان راه شيطان میباشند.
آنچه از اثر اصوات موسیقی در قوای ادراكی شنونده پيدا می شود از نوع خيالات و اوهامی است مانند معانی كه از الفاظ و سخنها در دل پيدا ميشود،
نهايت معانی وهمی و ساختگی بدون اتكاء به يك حقيقتی و واقعيتی، ولی جاذبة ی موسيقی آنچنان است كه آنرا بهتر از واقعيات در دل جا میاندازد و آن را چنان آرايشی می دهد كه شنونده را كاملاً تحت تأثير خود قرار می دهد و او را تزوير كرده و فریبش میدهد.
این مبحث آنقدر ساده نیست که در دوسطر مضمون را خلاصه کنم، پس صبور باشید، و با بردباری و تدبر خاص، تمام بخش های این موضوع را مطالعه کنید تا حقیقتِ موسیقی و موسیقار را بدانید.
برادر و خواهر مسلمان!
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
جزاکم الله خیراً!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
د دعوت نیوز رسنیز مرکز ملاتړ وکړئ
له موږ سره د مرستې همدا وخت دی. هره مرسته، که لږه وي یا ډیره، زموږ رسنیز کارونه او هڅې پیاوړی کوي، زموږ راتلونکی ساتي او زموږ د لا ښه خدمت زمینه برابروي. د دعوت نیوز رسنیز مرکز سره د لږ تر لږه $/10 ډالر یا په ډیرې مرستې کولو ملاتړ وکړئ. دا ستاسو یوازې یوه دقیقه وخت نیسي. او هم کولی شئ هره میاشت له موږ سره منظمه مرسته وکړئ. مننه
د دعوت نیوزبانکي پتهIslamic Bank AC # 00105100585219 :
د واټس آپ شمېره WhatsApp: +93 747 162 162:
Support Dawatnews Media Center
If there were ever a time to join us, it is now. Every contribution, however big or small, powers our journalism and sustains our future. Support the Dawatnews Media Center from as little as $/€10 – it only takes a minute. If you can, please consider supporting us with a regular amount each month. Thank you
Islamic Bank AC # 00105100585219
Account for international payments: 00105100585219
WhatsApp:+93 747 162 162
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
یادونه: په دعوت نیوز کې نشر شوي لیکنې او تبصرې یوازي د لیکوالو نظر څرګندوي، د نن ټکی اسیا توافق ورسره شرط نه دی.
Commentaries and articles published here, represent the views of their authors solely. They do not reflect the editorial policy of the website
عزیزان گرانقدر:
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
جزاکم الله وخیراً!