ارزش غذایی و اهمیت طبی نبات بارهنگ در زنده گی انسان ها

موضوع عنوان مقاله:- ارزش غذایی و اهمیت طبی نبات بارهنگ در زنده گی انسان ها

ترتیب کننده: نامزد مسلک آموز ذبیح الله” دانشیار”

 

پیشگفتار

نظام اجتماعی و طرز زنده گی در افغانستان مطابق به احکام دین مقدس اسلام و رعایت تمامی قوانین مشروع و معقول انسانی عیاراست؛ اداره تعلیمات تخنیکی و مسلکی امارت اسلامی افغانستان نیز با ایجاد زمینه های لازم برای تعلیم و تربیت جوانان و نوجوانان مستعد وعلاقمند به حرفه آموزی، ارتقای مهارت های شغلی در سطوح مختلف مهارتی، تربیت کادر های مسلکی و حرفوی و ظرفیت سازی تخصصی از طریق انکشاف و ایجاد مکاتب و انستیتوت های تخنیکی و مسلکی در سطح کشور با رویکرد ارزش های اسلامی و اخلاقی فعالیت می نماید؛ فلهذا جهت نیل به اهداف عالی این اداره که همانا تربیه افراد ماهر و توسعه نیروی بشری در کشور می باشد. داشتن نصاب تعلیمی بر وفق بازار کار امر حتمی و ضروری بوده، کتاب درسی یکی از ارکان مهم فرایند آموزش های تخنیکی و مسلکی محسوب می شود، پس باید همگام با تحولات و پیشرفت های علمی نوین و مطابق نیازمندی های جامعه و بازار کار تالیف گردد و دارای چنان ظرافتی باشد که بتواند آموزه های دینی و اخلاقی را توام با فرآورده های علوم جدید با روش های نوین به شاگردان و محصلان انتقال دهد.

امروزه تربیت نیروی انسانی یکی از برجسته ترین شاخص های تحول و پیشرفت جوامع محسوب می شود. این تحول زمانی تحقق خواهد پذیرفت که طرز تفکر و عمل کار گزاران نظام های تعلیمی خصوصاً معلمان تحول کند.

هدف و رسالت تعلیم و تربیه، انسان سازی است؛ انسان آموختن را از هنگام تولد آغاز می کند و در طول زندگی آن را  ادامه می دهد. بخشی از آموختنی ها به صورت غیر عمدی یا تصادفی در خانواده و جامعه صورت می گیرد و بخش دیگر به نهاد ها و موسسات رسمی از قبیل مکاتب، انستیتوت ها و پوهنتون ها سپرده می شود در این میان مکتب بیشترین سهم را بر عهده دارد و سر انجام این مسوولیت خطیر به عهده معلمان واگذار می گردد و آن ها باید شاگردان را به درستی تربیت کنند تا برای شرکت در کار و اجتماع آماده شوند.

با احترام

ذبیح الله” دانشیار”

فهرست مطالب

عناوین                                                                                                         صفحات

مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………………………………1

نبات بارهنگ……………………………………………………………………………………………………………………………………………2

بارهنگ چیست………………………………………………………………………………………………………………………………………..3

انواع نبات بارهنگ…………………………………………………………………………………………………………………………………….3

طبع بارهنگ در طب سنتی……………………………………………………………………………………………………………………..4

انواع خواص طبی نبات بارهنگ………………………………………………………………………………………………………………5-8

نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………………………………………….9

منابع و ماخذ…………………………………………………………………………………………………………………………………………….10

 

مقدمه

بارهنگ یا Broadleaf Plantain گیاه علفی است که در بسیاری از مناطق جهان در مزارع، باغ، مراتع و مناطق تراکم بالای گیاهان علفی رشد می کند. این گیاه چند ساله برگ هایی به شکل روزنه ای با تراکم بالا و عمیق دارد که ارتفاع آن معمولا تا چند سانتی متر میرسد. برگ های بارهنگ حاوی مواد مغذی مانند ویتامین C و K هستند و کاربرد گسترده ای در طب سنتی داشته وبرای درمان عفونت های پوستی، التهاب و سوزش، بیماری های کبدی و یبوست تجویز می شود.

از جمله سایر خواص بارهنگ می توان به درمان سرفه، رفع یبوست و کاهش علائم اگزما اشاره کرد. بومیان امریکا برای التیام زخم ها، درمان نیش حشرات مسموم کننده و تب از بارهنگ کمک می گرفتند.

 

نبات بارهنگ

گیاه بارهنگ یک گیاه علفی چند ساله است که می توان از برگ و دانه آن عصاره ای استخراج کرد که خواص درمانی فراوانی دارد. برگ بارهنگ دارای خاصیت ضد باکتریایی است و به همین دلیل در درمان زخم ها، التهاب ها و جراحات مفید است.

به گزارش داکتر تو، بارهنگ گیاهی است که از برگ و دانه های آن برای دارو سازی استفاده می کنند. این گیاه خاصیت فراوانی دارد و برای درمان عفونت مثانه، برونشیت، سرما خوردگی، سرفه و خونریزی ناشی از هموروئید در طب سنتی تجویز می شود.

شکل 1 نبات بارهنگ

                                                        بارهنگ چیست؟

بارهنگ یا Broadleaf Plantain گیاه علفی است که در بسیاری از مناطق جهان در مزارع، باغ، مراتع و مناطق تراکم بالای گیاهان علفی رشد می کند. این گیاه چند ساله برگ هایی به شکل روزنه ای با تراکم بالا و عمیق دارد که ارتفاع آن معمولا تا چند سانتی متر میرسد. برگ های بارهنگ حاوی مواد مغذی مانند ویتامین C و K هستند و کاربرد گسترده ای در طب سنتی داشته وبرای درمان عفونت های پوستی، التهاب و سوزش، بیماری های کبدی و یبوست تجویز می شود.

از جمله سایر خواص بارهنگ می توان به درمان سرفه، رفع یبوست و کاهش علائم اگزما اشاره کرد. بومیان امریکا برای التیام زخم ها، درمان نیش حشرات مسموم کننده و تب از بارهنگ کمک می گرفتند.

انواع نبات بارهنگ

  • بارهنگ بزرگ (Plantago major گونه اصلی بارهنگ با برگ های بزرگ و تراکم بالا است.
  • بارهنگ خزه ای (Plantago lanceolata ) برگ های باریک و خزه ای دارد. که به شکل لانه ای موسوم به روزنه است از طریق ساقه قوی و بلندی رشد می کند.
  • بارهنگ افریقایی (Plantago afra ) این گونه در مناطق آفریقا رشد می کند و برگ های آن باریک و دراز است و در طب سنتی استفاده میشود.
  • بارهنگ کوهستانی (Plantago montana ) این گونه در مناطق کوهستانی یافت میشود و برگ های آن اغلب موج دار هستند.
  • بارهنگ درختی (Plantago arborea ) این گونه شاخه ای است که به صورت درختچه ای رشد می کند. برگ های آن بزرگ و چرمی هستند. و به طور معمول در مناطق گرمسیری یافت می شود.

ارزش غذایی نبات بارهنگ

بارهنگ به خاطر داشتن انواع ویتامین های A،K،C، پتاشیم، آهن، فایبر، تانن وغیره ارزش غذایی بالایی دارد.

طبع بارهنگ در طب سنتی

بارهنگ در طب سنتی به عنوان گیاه سرد و خشک شناخته می شود. طبع سرد و خشک بارهنگ می تواند التهــاب را بر طرف کرده و درد های ناشی از حالت های گرم مانند، زخم،بریدگی و حتی برخی بیماری های

پوستی را کاهش میدهد. علاوه بر این، طبع سرد بارهنگ باعث تسکین بیماری های دستگاه گوارش ناشی از حرارت و رطوبت اضافی میشود.

خواص بارهنگ

خصوصیات و فواید درمانی گیاه بارهنگ بسیار گسترده است. از جمله خواص مهم و معجزه آسا بارهنگ می توان به تاثیر آن بر سلامت پوست و مو اشاره کرد.

دیگر خواص بارهنگ عبارتند از

  • تسکین و بهبودی سریع آفتاب سوختگی و کاهش التهاب پوست
  • کاهش لکه های پوستی و صاف و روشن کردن پوست
  • بهبود و درمان زخم و جای زخم
  • درمان نیش حشرات و کاهش التهاب و خارش ناشی از نیش حشرات
  • کنترول شوره سر و بهبودی پوست سر
  • درمان مسمومیت خون
  • تشدید فرآیند ادرار و تخیله سموم از بدن
  • تقویت عروق و ممانعت از خونریزی
  • تسکین درد قاعدگی
  • خواص ضد سرطان
  • کمک به کاهش وزن و لاغری
  • بهبود سیستم گوارشی در بدن
  • درمان یبوست

 

                  انواع خواص طبی نبات بارهنگ

خواص بارهنگ برای معده

استفاده از بارهنگ به عنوان مکمل غذایی برای سلامت معده و دستگاه گوارش مفید است و برای درد معده، زخم معده، پیشگیری از عفونت معده و درمان عفونت معده توصیه میشود.

عرق نعنا و بارهنگ برای اسید معده

استفاده از عرق نعنا و بارهنگ برای کاهش علائم اسیدی معده مفید است هر دو ماده، خاصیت آرامش بخش و مسکن دارند. که می تواند به کاهش سطح اسید معده کمک میکند می توانید یک قاشق چای خوری عرق نعنا را به یک گیلاس آب داغ اضافه کنید عرق نعنا، علاوه بر کاهش اسید معده، عفونت را نیز کنتــــرول می کند. یک

قاشق چای خوری تخم بارهنگ را با یک گیلاس آب جوش ترکیب نموده و بعد از 10 تا 15 دقیقه مخلوط را صاف کرده و قبل از وعده غذایی مصرف کنید.

بارهنگ برای زخم معده

  • در درمان خانگی زخم معده بارهنگ توصیه میشود
  • چند قاشق چای خوری تخم بارهنگ را با یک قاشق چای خوری عسل مخلوط کرده و صبح ها و شب ها با معده خالی مصرف کنید.

شکل 3 تخم نبات بارهنگ برای درمان زخم معده

خواص بارهنگ برای عفونت روده

بارهنگ منع غنی از دو نوع فایبر محلول و نا محلول است که هر دو برای حفظ سلامت دستگاه گوارش بسیار ضروری هستند فایبر محلول در آب حل میشود و به صورت ژلی تبدیل میشود که می تواند به نرم کردن مدفوع کمک کند.

 

از طرفی، فایبر نا محلول با افزایش حجم مدفوع و تسهیل حرکت آن باعث بهبود عملکرد روده ها و کاهش عفونت آن ها میشود.

 

بخشی از فایبر محلول در بارهنگ که به موسیلاژ معروف است، می تواند به عنوان یک ملین طیبعی عمل کند موسیلاژ با جذب آب در دستگاه گوارش، باعث نرم شدن مدفوع شده و حرکت آن در روده ها  را  آسان تر می کند.

بارهنگ برای سرفه

برای سرفه خشک چه خوب است که بخوریم؟ یکی از خواص مهم بارهنگ برای سرفه های عفونی است که باعث تخیله عوامل عفونت زا می شود. مصرف لعاب بارهنگ گزینه درمانی مناسبی برای سرفه های خشــــک و خونی

 

است چای برگ بارهنگ به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان سرما خوردگی و سرفه مورد استفاده قرار می گیرد اگر گلو درد شدید دارید، می توانید از خواص دمنوش بارهنگ برای کاهش التهاب و درمان سریع گلو درد و سرفه استفاده کنید.

بارهنگ برای سرفه خلط دار

خواص آنتی توسیوسیون و ضد التهابی بارهنگ می تواند به تسکین سرفه خلط دار و تسهیل خلط های ریه کمک کند برای تسکین سرفه خلط دار می توانید از دمنوش بارهنگ، عرق بارهنگ یا دارو های حاوی بار هنگ استفاده کنید.

بارهنگ تیروئید

بارهنگ حاوی ترکیبات فیتو شیمیایی مختلفی است که ممکن است روی فعالیت تیروئید تاثیر بگذارد. شواهد نشان می دهند که مواد ترکیب دهنگ بارهنگ روی تولید هورمون های تیروئید و عملکرد این غده اثر دارد. مصرف آن در دوز بالا در بلند مدت ممکن اسصت برای بیماران تیروئیدی مشکل ساز شود.

                                  خواص بارهنگ برای رحم

بارهنگ به عنوان یک گیاه دارویی، به طور سنتی برای برخی مشکلات رحمی مورد استفاده قرار می گیرد. اما تحقیقات علمی در مورد خواص بارهنگ برای عفونت رحم محدود است و اطلاعات کافی و قطعی در این زمینه وجود ندارد. به طور کلی ، بارهنگ دارای خواص ضد التهابی و ضد عفونی کنند دارد که ممکن است برای برخی عفونت های رحمی مفید باشد.

بارهنگ برای باز شدن قاعدگی

مصرف بارهنگ در دوران قاعدگی می تواند خونریزی شدید را متوقف کند.

طریقه مصرف بارهنگ

بارهنگ را می توان به شکل دمنوش، عرق، قرص یا عصاره مصرف کرد. البته ، متداول ترین روش مصرف آن به صورت دمنوش است.

عوارض بارهنگ

افراد بزرگسال سالم که بیماری زمینه ای ندارند می توانند بارهنگ خام یا پخته را مصرف کنند و عوارضی خاصی ندارد. اما مصرف مکمل های بارهنگ در برخی موارد ممکن است باعث بروز عوارضی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، نفخ و واکنش های آلرژیک پوستی شود.

 

نتیجه گیری

بارهنگ یک گیاه دارویی طبیعی برای رفع مشکلات معده و سوء هاضمه، درمان عفونت، تسکین سرفه خشک و خلط دار، التیام التهاب و سرما خوردگی در طب سنتی تجویز می شود. مصرف بارهنگ در میزان مناسب و با توجه به دستورات داکتر می تواند در تسکین مشکلات معده و سوء هاضمه مفید باشد.

 

منابع و ماخذ

1 سایت انترنتی ویکی پدیا

2 ویب سایت رسمی حکیم اسکندری

3 WWW.GOOGLE

📌آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ پس با دوستان‌تان شریک سازید تا آنها هم بهره‌مند شوند! 🤝 📲#اشتراک_گذاری 🥀🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

📛 تاسو د کاپي کول اجازه نه لری!
محتوای این وب‌سایت محفوظ است. لطفاً بدون اجازه، آن را کپی نکنید.